CONCEPTUAL ART FROM CALIFORNIA

SLOBODNE VEZE: THIS IS NOT AMERICA
KONCEPTUALNE UMJETNIČKE PRAKSE KALIFORNIJE

Predavanje Kathrin Becker // Neuer Berliner Kunstverein/

Četvrtak– 27.01. 2011. u 19 00 sati

GALERIJA KARAS

Praška 4

—————————

U četvrtak, 27.01.2011, u galeriji Karas (Praška 4) Slobodne veze i HDLU ugošćuju berlinsku kustosicu Kathrin Becker koja je krajem 2008. kurirala izložbu Conceptual Art From California u svojoj matičnoj instituciji Neuer Berliner Kunstverein. Samoj izložbi prethodilo je opsežno istraživanje kalifornijske art scene 1970-tih, ali je pristup imao i “kustoski odmak” jer je izložba ukljucila i seriju radova umjetnika iz kolekcije NBK, koji nisu izravno vezani uz Kaliforniju, ali se nadovezuju na prakse kalifornijskih umjetnika 1970-tih (poput Bruce Naumana ili Chrisa Burdena) ili se referiraju na kalifornijsku situaciju uopće.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Kalifornija je bila središte kontrakulture i hippie pokreta. U to vrijeme, promišljanje problema definiranja umjetničkog djela dovelo je do novih formi umjetničkog izražavanja poput performansa, happeninga i video-umjetnosti, a Kalifornija je postala jedan od prostora novih strujanja. Naglasak na konceptualnim, procesnim i efemernim aspektima umjetnosti zauzeo je mjesto tradicionalnih umjetničkih izraza poput slikarstva ili skulpture. Proučavanje fenomenoloških odrednica poput prostora, svjetla i zvuka, istraživanja identiteta i rodne politike, kao i odnosa između umjetničkog rada i publike, postale su dominantne teme umjetnosti.

Kalifornijska umjetnička scena odigrala je značajnu ulogu u stvaranju terena za pojavu neoavangarde. Međutim, danas se kalifornijskoj sceni i ne daje previše važnosti, uz nekoliko izuzetaka tj singularnih umjetničkih praksi poput one Brucea Naumana, Garry Hilla ili Billa Viole. Izložba Conceptual Art From California  pokušala je ponovno sagledati scenu predstavljajući radove iz kolekcije NBK te iz nekoliko drugih izvora. Uspjela je okupiti brojne umjetnike koji su se bavili temama poput ekologije i otuđenja od prirodnog okruženja, zajedno s onima koji su direktnije obrađivali društveno- politička pitanja poput migracije ili sigurnosne politike.

Kathrin Becker će u sklopu programa Slobodne veze: This is not America u zagrebačkoj galeriji Karas predstaviti istraživanje i neke od radova s kalifornijske izložbe u NBK-u, ali će govoriti i o svom širem kustoskom radu, pozicijama i nužnostima u sagledavanju suvremene umjetnosti danas.

Predavanje će biti na engleskom jeziku.

<Program Slobodne veze: THIS IS NOT AMERICA financiran je od strane Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba.>

——————-

SLOBODNE VEZE, galerija KARAS, 27.01.2011.

foto by: Elvis Krstulović

—————————

Neki od prikazanih radova u izboru Kathrin Becker:

RICHARD SERRA/NANCY HOLT: BOOMERANG (1974)

PAUL & MARLENE KOS: LIGHTNING (1976)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s