L’ECOLE DU MAGASIN, predstavljanje kustoskog programa

SLOBODNE VEZE, udruga za suvremene umjetničke prakse

poziva vas na

predstavljanje kustoskog programa

ECOLE DU MAGASIN, Grenoble

U ponedjeljak, 14.02. u 19.30h

POGON, Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Mislavova 11

O međunarodnom kustosko-istraživačkom programu, govorit će Lore Gablier, aktualna koordinatorica i nekadašnja polaznica Ecole du Magasin.

——————————————————————————————————–

Još od svoga osnutka 1987. vaninstitucijski kustosko/istraživački program Ecole du Magasin (http://www.ecoledumagasin.com/?lang=en) uspostavljen je kako bi podržao i propitivao razvoj relativno nove pozicije svijeta umjetnosti, one nezavisnog/free lance kustosa. Nastao je u jeku izraženih decentralizacijskih kulturnih politika u Francuskoj, gdje su novi tipovi struktura, tražili i nove vrste profesionalizacija. Ecole du Magasin je tako ponudila direktno profesionalizirano okružje, na razmeđu teorije i prakse, unutar novoformljenog umjetničkog centra Le Magasin.

Od samih početaka, naglasak je bio na promišljanju izložbe kao otvorene platforme koja omogućuje istraživanje različitih polja ili strategija reprezentacije, bez nužne opterećenosti fizičkim prostorom.

I dan danas, Le Magasin ohrabruje različite kustoske pristupe, koji propituju kako se estetske i didaktičke strategije mogu kombinirati s ciljem pružanja informacije u istraživačkim projektima, kako uzeti u obzir i integrirati nove mreže kultura i tehnologija, kako razumjeti kustoski projekt u odnosu na dati kontekst, te kako izložba može postati izraz specifičnog kolektivnog radnog procesa, što predstavlja i samu bit funkcioniranja škole.

Lore Gablier (1979), umjetnica je i kustosica koja gostuje u sklopu programa Slobodne veze i ujedno vodi radionicu SCRATCH ORCHESTRA: Nature Study Notes od 14-16.2.

foto by: Elvis Krstulović

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s