SUPERMARKET ART FAIR, Stockholm

Umjetničke inicijative i galerije koje vode sami umjetnici ponovno će se okupiti na međunarodnom sajmu umjetnosti “Supermarket” u Stokholmu, a među njima je i Oberliht asocijacija iz Moldavije, u okviru koje će se predstaviti i udruga Slobodne veze , nekoliko umjetnika, kustosa i aktivista.

“Supermarket” se održava od 18. do 20.02.

Cilj “Supermarketa” je da predstavi umjetničke inicijative iz različitih dijelova svijeta i omogući stvaranje novih mreža na švedskoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni. Također, ima funkciju sajma umjetnosti koji nudi posjetiocima novo iskustvo, jer nije pre svega fokusiran na prodaju radova.

Asocijacija Oberliht iz Kišnjeva predstaviće projekte koje je organizirala posljednjih par godina, uključujući “Chiosc” (Kiosk) i za njega vezane aktivnosti (Flat Space, Wind Protest, Notes for People’s Atlas of Public Space in Chisinau…).

Među umetnicima koji su učestvovali u tim projektima su Ion Fisticanu, Ghenadie Popescu, Stefan Rusu, Tokmag grupa, te mlada hrvatska umetnica Tonka Maleković, kao i aktivističko-umetnički kolektiv Zampa di Leone sa Balkana, koji se prošle godine angažovao i na širenju ideja u Moldaviji.

Oberliht će predstaviti na “Supermarketu” i projekt “Interventions3” i magazin “Postbox”, kao i [Oberlist] mejling listu.

Projekt “Interventions3”, čiji su kustosi Vladimir Us iz Oberlihta i Nataša Bodrožić (Slobodne veze) iz Zagreba, bavio se javnim prostorima Kišnjeva i njegove okoline, a sastojao se od nekoliko faza: gradske šetnje, umetničkih projekata, javnih izlaganja i debata. Okupio je više od 30 učesnika iz Moldavije, Rumunije, Hrvatske, Nemačke i Francuske, koji su boravili u Kišnjevu, a njihov boravak i rezultat dokumentiran je katalogom i filmom.

Oberliht je početkom 2009. pokrenuo i magazin “Postbox”, kao interdisciplinarnu i eksperimentalnu publikaciju čiji je cilj da podržava rad i aktivnosti mladih umjetnika i pisaca u Moldaviji i regiji.

Tokom sajma “Supermarket”, Vadim Tiganas, Vladimir Us i Nataša Bodrožić, organizirat će i obrok (boršč i kompot) za prikupljanje sredstava za kulturu – performans inspiriran događajima koje organizira Soup Network.

“Supermarket” je prvi put održan 2007. godine, a prethodio mu je godinu ranije “Minimarket”, koji je iniciran kao reakcija na novi komercijalni sajam umjetnosti “Market”. Prošle godine “Supermarket” je okupio 65 učesnika iz više od 20 zemalja.

Ove godine među učesnicima su, osim mnogobrojnih švedskih, i galerije iz Finske, Nizozemske, Češke, Armenije, SAD, Švicarske, Nemačke, Norveške, Irske, Turske, Rumunjske, Islanda, Meksika, Velike Britanije, Poljske, Bugarske, Grčke, Belgije, Ukrajine, Litvanije i Francuske, a specijalni fokus je na afričkoj i nordijskoj suradnji, pa je organizirana i posebna izložba umjetnika iz Malija, Nigerije i Švedske.

Web site “Supermarketa” je http://supermarketartfair.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s