Aleksandar Bede in LiberSPACE

Nakon ljetne pauze, Haustor-galerija LiberSPACE kreće s programom privremenih umjetničkih intervencija u haustoru plesnog studija Liberdance.

Pozivamo Vas na otvorenje
u subotu,  08. 09. u 19.00 h
kada će arhitekt Aleksandar Bede (Novi Sad) intervenirati u prostor LiberSPACE-a
 

«Priča o prošlosti jednog grada može se iščitati upravo iz njegove urbanističke strukture, iz mreže njegovih ulica. U tu priču je lakše proniknuti ako je rast grada bio „organski“, tj. onaj koji je pratio topografiju i karakteristike terena po kom se širio. Tako pri pogledu na mapu starog Zagreba odmah postaje jasno da se grad formirao iz dva nukleusa (Gradec i Kaptol) koji su bili razdvojeni nekakvim vodenim tokom, sudeći po vijugavom obliku Tkalčićeve ulice koja „protječe“ između njih. I nećemo se prevariti: Tkalčom je zaista nekada protjecala voda: potok Medveščak. I to sve do kraja XIX stoljeća, nakon čega je potok usmjeren pod zemlju, u novi kanalizacijski sistem. Međutim, sa karte grada nije jasno kuda je nastavljao potok Medveščak dalje podno Dolca. Naime, urbana mreža Donjeg grada posve je artificijelna tj. ortogonalna: uspostavljena je prema apstraktnom planerskom principu, a ne prema lokalnim obilježjima terena. Kuda je tekao potok?

Odgovor je: točno kroz blok u kojem se nalazi i haustor u Jurišićevoj 7. Na toj trasi potoka sve asocijacije na njega su odavno izbrisane. Današnji oblik bloka ničim ne nagovješta da ga je nekada presjecao vodeni tok

Aleksandar Bede

Aleksandar Bede (1986) rođen je u Novom Sadu gde je diplomirao arhitekturu i urbanizam i odbranio master tezu. Bavi se gradom i njegovim prostornim i kulturnim politikama.
Više o Haustor-galeriji LiberSPACE, prostoru za provociranje privremene forme, pogledajte na prethodnim objavama na ovom blogu ili na Facebook stranici:

https://www.facebook.com/pages/LiberSPACE/284034648359525

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s