IT IS NOT FUTURE THAT ALWAYS COMES AFTER

Motel_Trogir_Future

Trogir, 9/ 12/ 2014.

UMJETNIČKE INTERVENCIJE U JAVNOM PROSTORU//

ARTISTIC INTERVENTIONS IN PUBLIC SPACE (1)

Umjetnici/Artists:

Marko Gutić Mižimakov: SadiM, Park Garagnin Fanfogna- 14 h

Ana Zubak: SPOMENIK, bivši auto- kamp Soline/preko puta Kule sv.Marka- 16 h

Neli Ružić: STOLEN FUTURE, Motel TROGIR, 18 h

Nakon prošlogodišnje (inter)nacionalne kampanje za zaštitu Motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića u Trogiru, udruga Slobodne veze/Motel TROGIR tim ove godine pokreće jednodnevno pilot događanje u Trogiru – umjetničke intervencije u javnom prostoru grada, koje će se odvijati na nekoliko lokacija.
Cilj je događaja ukazati na neke od vrijednih, ali zapuštenih gradskih punktova te pozvati Grad i same građane na zajedničko promišljanje njihove buduće javne namjene. Dvije lokacije izabrane za ovogodišnje intervencije ujedno su i trajno zaštićeni spomenici kulture RH koji se, spletom okolnosti, nalaze u prilično zapuštenom ili derutnom stanju, te su tako i izgubile svoju javnu namjenu. Konkretno, to su Park Garagnin Fanfogna, te prostor bivšeg auto-kampa Soline, odnosno samog Motela kao jednog od najvrednijih primjera modernističke arhitekture u Dalmaciji.
U srpnju 2014. Motel TROGIR tim objavio je javni natječaj za umjetničke intervencije u javnom prostoru Trogira. Na natječaj je pristigao veliki broj prijedloga iz zemlje i inozemstva, a zbog ograničenih resursa za ovu je priliku odabrano troje umjetnika/ca iz Hrvatske kako bi pokušali na jedan dan umjetnički “aktivirati” grad s ciljem kritičkog promišljanja (javnog) prostora i kvalitete i potencijala gradskog života. Izabrani su radovi zagrebačkih umjetnika Ane Zubak i Marka Gutića Mižimakova te splitske umjetnice Neli Ružić.
Pozivamo sve zainteresirane građane i građanke da nam se pridruže na navedenim lokacijama u vrijeme kada će se odvijati najavljene umjetničke intervencije.

IMG_3205

photo by ludwig kittinger

O projektu MOTEL TROGIR:
Projekt MOTEL TROGIR započeo je 2013. kao javna kampanja za afirmaciju i očuvanje arhitekture socijalističkog modernizma, s naglaskom na jadranske motele arhitekta Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci. Projekt se odvija u nizu gradova te se sastoji od više segmenata: umjetničke intervencije, stručno vođene edukativne ture po arhitektonskom nasljeđu moderne te izdavački rad.
Kao jednu od aktivnosti u 2015. godini najavljujemo predstavljanje publikacije MOTEL TROGIR: ITS NOT FUTURE THAT ALWAYS COMES AFTER, s nizom stručnih tekstova o Vitićevom radu i samom Motelu TROGIR, prepoznate i podržane od strane Europske unije.

O umjetnicima/radovima:
Marko Gutić Mižimakov student je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu/smjer Novi mediji. Svojim performativnim radom “SADIM!” u vrtu Garagnin Fanfogna pokretom i glasom istražit će lokalitet samog vrta i pozvati publiku da mu se pridruži. (9.12. u 14 h- PARK GARAGNIN FONFOGNA)
Ana Zubak, završila je Umjetničku akademiju u Zagrebu. U bivšem auto-kampu SOLINE izvest će svečano otkrivanje spomenika. Događaj počinje u 16 h.
Neli Ružić, splitska umjetnica intervenirat će u samom krugu Motela gdje će na jednu večer osvijetliti šest motelskih bungalova, po kojima je trogirski motel osobito poznat. Namjera je umjetnice ukazati na vrijednost i važnost Motela u lokalnim i međunarodnim okvirima te na njegovu transformaciju u turbulentnim vremenima. Činom osvjetljivanja, umjetnica poziva i na promišljanje Motela kao vrijednog lokaliteta unutar grada te njegov potencijal razvoja.

Motel TROGIR tim
(Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić, Saša Šimpraga)
Dizajn plakata: Nikola Križanac
Organizacija:
Motel Trogir /Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse

Naslov IT IS NOT FUTURE THAT ALWAYS COMES AFTER je originalno korišten u tekstu Branimira Dimitrijevića (“Some reflections on the project “Political Practices of (Post-) Yugoslav Art”) objavljenog 2010. u časopisu Red Thread/Issue 2 (2010)

Podrška/Support:

Ministarstvo kulture RH/ Ministry of Culture of the Republic of Croatia

MK_logo

Radovi/ Artworks:

Marko Gutić Mižimakov: SadiM/ 2014.

Marko Gutic Mizimakov_ sadim_ photo by ana zubak

photo: ana zubak

DSC_8682

marko gutic mizimakov- sadim- photo by ana zubak_ mala

Ana Zubak: Spomenik/The Monument, 2014.

spomenik_mala

photo: ana zubak

ana zubak_preparations_mala

DSC_8198

ana zubak spomenik- gathering

spomenik mala web

Neli Ružić: Stolen Future, 2014.

Neli Ruzic_ Stolen Future_ photo by Ida Skoko

photo: ida skoko

Foto_ Ivo Orlandini

Neli R_ Stolen Future

Neli Ruzic_ Stolen Ruzic

photo: ivana meštrov

PRESS/PHOTO GALLERY > click on the link below!

http://h-alter.org/vijesti/it-is-not-future-that-always-comes-after

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s