Motel Trogir @ Architecture and Tourism Workshop (Topic: imagination)

motel trogir by iris meder

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ)

12.- 14. 09. 2016.

Arhitektura i turizam (ARTUR) radionica/ Tema: Imaginacija

 

Motel Trogir jedan je od tri paradigmatska primjera, uz makarsku rivijeru i plažu Bačvice u Splitu, kroz koje će se radionica IMAGINACIJA u okviru programa ARTUR od 12. do 14. rujna u Društvu arhitekata Zagreba pozabaviti odnosima i mogućim dosezima analize i djelovanja različitih aktera u prostoru u kontekstu turističkog rasta. Voditelji radionice su arhitektice Dafne Berc i dr.sc. Ana Mrđa, ekonomist dr.sc. Hrvoje Carić i sociologinja Diana Magdić, članica tima “Motel Trogir”.

Dijagnoza koju i najpovršniji promatrač aktualnog hrvatskog turističkog razvoja može iščitati iz njegovih prostornih manifestacija ukazuje na potrebu nužne promjene načina na koji baratamo resursima. Bilo da se radi o kulturnoj ili prirodnoj baštini, društvenim ili prostornim strukturama, transformacije koje slijede turistifikaciju događaju se tempom koji ne prati adekvatna planerska, organizacijska pa ni zakonska regulativa.

Imaginiranje scenarija alat je kojim se anticipiraju ili čak anuliralaju moguće štetne pojave, a oni pozitivni aspekti takvog razvoja uprežu u širu društvenu korist. Da bismo izbjegli pogreške binarnog promišljanja i zamki nekih kvalifikacija koje već vežemo uz pojmove devastacije, privatizacije, javnog dobra, za početak trebamo odrediti vlastitu i pozicije ostalih aktera u prostoru: kome zapravo adresiramo kritiku, kome ili čemu pripisujemo uspjeh? Analiza prožetih ekonomskih, ekoloških, društvenih i prostornih transformacija te upravljanje njima traži suradnju različitih struka – kojih i u kojem formatu, jedno je od pitanja na koje bi trebala odgovoriti radionica.

Radionica je zamišljena kao doprinos akcijskom istraživanju, identificiranje oblika djelovanja, aktera i institucija koje je potrebno adresirati ili uključiti da bi se inherentno nekotrolabilan proces usustavio barem kroz poznate varijable. Cilj radionice je kroz primjere prepoznati i mapirati mreže odnosa stručnjaka, opće populacije, zakona i pravilnika, institucija u okviru odabrane ideje turizma i njegovog odnosa spram prostora. Svi ste pozvani!

Rezultati radionice Imaginacija biti će predstavljeni na  ARTUR konferenciji 29. rujna 2016. godine u Društvu arhitekata Zagreba.

ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika, Istre i Rijeke čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

U 2016. godini tema ARTUR-a je Rehabilitacija prostora. Nameće se pitanje kako pomiriti današnje prerogative turističkog businessa i očuvanja i revitalizacije zapuštenog, uništenog ili devastiranog prostora čiji turistički potencijal i vrijednost i dalje ostaje neupitan. Rehabilitacija (uspostavljanje; povrat izgubljenih prava; vraćanje u prijašnje stanje; vraćanje dobrog glasa) prostora istražuje  uzroke i posljedice – razloge zapuštanja turističkih prostora. Ponajviše se pri tome bavi javnim prostorima zapuštenim nakon početka 90-tih godina, analizirajući ih kroz ekonomsko-političke i društveno-socijalne promjene koje su utjecale na potrebu revizije i stvaranje novih razvojnih modela turizma.

Organizacija: Društvo arhitekata Zagreba ARTUR tim: Ana Mrđa, Iva Rukavina, Andreja Ilijanić, Aleksandra Uhernik Đurđek , Sunčana Rapaić, Davorka Perić, Ana Marendić

Projekt MOTEL TROGIR u 2016. podržavaju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture RH.

Kultura Nova logo

MK_logo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s