ZAHTJEV ZA OČITOVANJE MINISTARSTVA KULTURE O RUŠENJU KUĆE „MATULJA“

Ministarstvo kulture RH

KO Šibenik

Zagreb, Šibenik 29/11/2016

ZAHTJEV ZA OČITOVANJE MINISTARSTVA KULTURE O RUŠENJU KUĆE „MATULJA“ ARHITEKTA ANTE VULINA U BRODARICI, PREVENTIVNO ZAŠTIĆENOG KULTURNOG DOBRA RH KOJE JE ČEKALO TRAJNU ZAŠTITU

Poštovani,

U ime projekta MOTEL TROGIR i zainteresirane javnosti, tražimo očitovanje Ministarstva kulture o slučaju nedavnog rušenja kuće „Matulja“ arhitekta Ante Vulina iz 1963. u Brodarici, kod Šibenika. Kako nas izvještavaju kolege iz Šibenika te niz lokalnih medija, kuća je srušena u nekoliko sati, dana 18. studenoga 2016., unatoč činjenici da je prethodno bila preventivno zaštićena te je čekala trajnu zaštitu. Čini se da su novi vlasnici kuće izveli rušenje na svoju ruku, bez konzultacije nadležnih službi te koristeći „pravnu prazninu“, odnosno djelujući „između dviju zaštita“. Sve nas ovo navodi da zaključimo kako se radilo o svjesno planiranom činu rušenja s “dobrim pravnim savjetnicima“.

vila-matulja_maketa

Kuća Matulja je nastala primjenom vokabulara i principa moderne arhitekture prilagođene prirodnim i kulturnim obilježjima lokaliteta atraktivne parcele uz more u neposrednoj blizini grada Šibenika. Akademik Ante Vulin, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, za taj je projekt, zajedno sa koautoricom Vlastom Vulin 1971. godine dobio nagradu Zagrebačkog salona arhitekture. Ta kuća je bila njihov autorski prvijenac, prva zajednička realizacija i ima poseban značaj jer, kad se govori o stvaralačkom opusu arhitekta Ante Vulina, neminovno se kreće od ishodišne točke, upravo od kuće Matulja.

Bila je nenametljivo smještena unutar nasada borova i predstavljala je izuzetnu arhitektonsku interpolaciju u obalnom pojasu srednje Dalmacije, visokih oblikovnih dometa, jasnoće i dosljednosti koja seže od rješenja parcele do oblikovanja interijera. Sigurnost oblikovanja arhitektonske kompozicije je evidentna, uspostavljen je kvalitetan autorski dijalog sa duhom mjesta, afirmirajući sve njegove potencijale, a krajnji rezultat je bio prostor koji na najbolji način reprezentira vrijeme i mjesto svoga nastanka. Kuća Matulja je bila predmetom proučavanja generacijama studenata.   (iz priopćenja Društva arhitekata Šibenika povodom rušenja)

 eksterijer

S obzirom da bi ovakvo postupanje moglo postati pravilo u tretmanu moderne arhitekture od strane privatnih vlasnika, naročito još uvijek slabo zaštićene arhitekture realizirane nakon Drugog svjetskog rata, smatramo da je izuzetno važno institucionalno očitovanje o ovom pojedinačnom slučaju koje je, smatramo, za svaku osudu, ali i primjerene zakonske sankcije. Ovakvo postupanje bi moglo dovesti u pitanje opstanak brojnih modernističkih remek-djela, posebno u jadranskom priobalju gdje je potreban povećani konzervatorski nadzor zbog stalnog jačanja pritiska investitora. Kroz napore našeg projekta, ali i brojnih naših kolega, javnost je već dosta senzibilizirana za problematiku poslijeratne arhitekture kod nas i ima pravo na odgovore, razjašnjenje ovog slučaja, ali očekuje i sankcije za ovakva postupanja (u okviru zakona) i/li urgentno sprečavanje pravnog „vakuuma“ (poboljšanje zakonskih odredbi) koji je, čini se, nastao u ovom slučaju, kada je skinuta preventivna zaštita (kako bi postala trajna u bliskoj budućnosti). Formalna zaštita važan je korak u valorizaciji i očuvanju nacionalne arhitektonske (i druge) baštine te ga je potrebno pravno osnažiti, ali i osigurati obuhvatnu i pravovremenu provedbu.

nema-vile-matulje-2

recentno stanje_ srušena kuća “Matulja”

Želimo proaktivan stav Ministarstva i nadležnih odjela u ovakvim slučajevima prostorne devastacije jer postoji bojazan da ćemo izgubiti čitav jedan povijesni sloj moderne arhitekture dalmatinskih gradova, što je neprihvatljivo i predstavlja nenadomjestiv gubitak za povijest nacionalne arhitekture te edukaciju novih generacija o dobrom prostornom planiranju, u koegzistenciji s potrebama lokalnog stanovništva te poštivanju javnih prostora i stvaranju novih. Bez očitovanja nadležnih institucija o ovakvim slučajevima, posebno o slučaju kuće „Matulja“, nemoguće je očekivati da će udruge građana i strukovne udruge imati snage zabilježiti, a kamoli spriječiti ove tipove devastacija.

U očekivanju skorog očitovanja, srdačno vas pozdravljamo,

MOTEL TROGIR tim

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s