HOW DO WE PROTECT MODERNIST ARCHITECTURE? _ Šibenik

The second pannel with the topic HOW DO WE PROTECT MODERNIST ARCHITECTURE?, motivated by the recent demolition of the Matulja House (arch. Ante & Vlasta Vulin, Brodarica, 1962.) will take place in Šibenik on Wednesday, March 15th 2017 at 6.30pm. The pannel is organized by the MOTEL TROGIR project in collaboration with the Association of Architects, Šibenik (DAŠ).

„KAKO ŠTITIMO ARHITEKTURU MODERNIZMA 2“

Druga u seriji tribina o zaštiti arhitekture modernizma održat će se u Šibeniku, 15. ožujka 2017. s početkom u 18 30 sati u Gradskoj knjižnici Šibenik.

Gosti su dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik).

Moderatori: Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga

U nastavku tribina koje problematiziraju pitanja aktualnih odnosa prema nasljeđu arhitekture modernizma iz razdoblja druge polovice 20. stoljeća  govorit će se o formalnim aspektima zaštite, dosadašnjim iskustvima i problemima koji se u praksi Konzervatorskih odjela i Ministarstva kulture javljaju te općenito o otvorenim proceduralnim pitanjima.

Posebni naglasak tribine bit će na slučaju kuće Matulja u Brodarici kod Šibenika, djelu arhitekata Ante i Vlaste Vulin iz 1962. godine koja je srušena krajem 2016. godine. Kuća je imala status preventivno zaštićenog kulturnog dobra RH, a rušenje je izvedeno u pravnom vakuumu između privremene i trajne zaštite.

Kako bi se spriječila daljnja devastacija novijeg kulturnog nasljeđa, potrebno je kritički sagledati postojeće kriterije i metodologiju pravne zaštite kulturnih dobara, ali i potaknuti sustavniju i pravodobniju valorizaciju te afirmaciju kod šire kulturne i druge javnosti ovog izrazito produktivnog perioda za hrvatsku arhitekturu.

Tribina se organizira u suradnji projekta Motel Trogir i Društva arhitekata Šibenik.

jpg_1

Brodarica

Šibenik

Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze.

Projekt Motel Trogir u 2017. godini podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova. 

image
image

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s