CITIZENS ACTION FOR PUBLIC PARK ‘SOLINE’_ TROGIR

_

Građanska akcija Trogir (GAT) i projekt Motel Trogir pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže na pikniku u park-šumi Soline u Trogiru, ove subote, 03.lipnja 2017. Piknikom i druženjem želimo jasno izraziti stav građana da Soline moraju ostati zelena zona, najoptimalnije artikulirana kao javni park za grad.

Početkom 2015., javnosti je priopćena problematična namjera trogirskih gradskih vlasti oko moguće transformacije park-šume Soline u stambeno-poslovnu zonu. Ta izuzetno štetna odluka je još jednom pokazala nerazumijevanje, potpuni nedostatak sluha i vizije razvoja grada koji odgovara stvarnim potrebama stanovništva, pogotovo za zelenim zonama koje uključuju odmor i rekreaciju.
Namjeri prenamjene zelene u poslovno-stambenu zonu suprotstavili su se tada urbanistički i drugi stručnjaci iz čitave Hrvatske te je plan prenamjene nominalno odbačen.

Zelene Soline su za Trogir važne, posebno s obzirom na opću prostornu devastaciju gradskog područja i okolice te lošu I potkapacitiranu infrastrukturu, koja život u gradu u ljetnim mjesecima čini nepodnošljivim. To se odnosi i na opći nedostatak zelenih zona uređenih kao javnih parkova.

Soline su povijesno važna cjelina, od prvih solana, po čemu su i dobile ime, do gradskih plaža, auto-kampa i do danas popularne šetnice. Razvoj grada ne znači nužno uništavanje gradskog zelenila (kakav je primjerice slučaj bio s betoniranjem zelene zone Lokvice) i svaka vlast koja to ne uvidi, direktno je odgovorna za smanjivanje kvalitete života građana koje nominalno predstavlja.

U svjetlu izgradnje novog pristaništa, upravo na zapadnom dijelu Solina, te komplikacija s dovršetkom pristupne ulice s magistrale, kao alternativno rješenje predlagan je izlazak vozila preko obližnjeg velikog parkirališta na Travarici. Ovo vidimo kao dodatnu opasnost za opstanak park-šume Soline koja iz godine u godinu postaje sve manja, stalnom sječom stabala i kontinuiranom nebrigom za njezino održavanje.

Ovom akcijom, druženjem i piknikom, želimo afirmirati poziciju suodlučivanja građana u upravljanju gradom te još jednom upozoriti svaku (buduću) vlast da su građani itekako svjesni (degradiranja) svoje okoline i da ih je nužno konzultirati u slučajevima radikalnih prostornih zahvata. Funkcija gradskih službenika prvenstveno znači ODGOVORNOST i RAD U INTERESU GRAĐANA koje predstavljaju, a ne partikularnih poduzetničkih zahtjeva, ako su u suprotosti s javnim interesom.

Soline moraju ostati zelene i trebaju postati javni park za Trogir.

Projekt Motel Trogir u 2017. podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zaklada Kultura nova.

Kultura Nova logo

MK_logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s