URBANE PRAZNINE/ RETHINKING THE VOID_ Split/ Koteks Gripe

MOTEL TROGIR: URBANE PRAZNINE_ RETHINKING THE VOID

Umjetničke izvedbe u javnom prostoru sportsko trgovačkog kompleksa Koteks – Gripe i grada Splita

7. i 8. srpnja 2017. (petak i subota)

Sudjeluju:

Gildo Bavčević, Siniša Labrović i Aleksandar Bede

+ Mate Jurić (naknadno)

Produkcija: Slobodne veze_projekt Motel Trogir, program Urbane praznine_Rethinking the Void

Projekt Motel Trogir posvećen je promišljanju, afirmaciji, zaštiti i reaktualizaciji arhitektonske baštine modernizma druge polovice 20. stoljeća. Uz Vitićev trogirski motel kao ishodište projekta, od početka 2016. godine fokusiramo i sportsko-prodajni centar Koteks Gripe u Splitu (arhitekti Živorad Janković i Slaven Rožić, 1979-1981.), izgrađen povodom Mediteranskih igara. Kako će vrijeme pokazati, kompleks je ujedno zadnji veliki modernistički projekt ostvaren u Splitu te je uz kulminaciju označio i njen kraj.

Važan dio projekta Motel Trogir od samog početka predstavlja umjetnički segment usmjeren na kontekst modernistički izgrađenog okoliša u Dalmaciji, posebno u razdoblju od 1960-tih do 1980-tih.
Segment programa naziva URBANE PRAZNINE_RETHINKING THE VOID fokusira prostor kompleksa Koteks Gripe kroz privremenu umjetničku reanimaciju, a želimo ga afirmirati kao zajednički prostor kroz niz performativnih akcija.

image

 

Cilj akcija je i pokrenuti proces (pri)sjećanja što je Koteks značio za Split 1980-tih i kasnije, te ga simbolički ponovno aktivirati kao važan javni prostor za grad, danas i u budućnosti. Pokušaj je to i testiranja „afektivnog kapitala“ u slučaju Koteks, za koji jedni tvrde da se nije stigao formirati budući da je „nastao prekasno, premalo je zaživio i prebrzo utonuo u stagnaciju da bi se stvarno utisnuo u mentalni krajobraz stanovnika Splita” (J. Pavičić). S druge strane, nema stanovnika Splita srednje i starije generacije koji ne pamte prodajni centar Koteks po dobrim trgovinama i restoranima, prvoj splitskoj pizzeriji, disco-klubu i reklami s Radio Splita o svim putevima koji vode upravo u – Koteks.

image

 

Putem javnog natječaja lansiranog krajem veljače 2017,, odabrali smo tri umjetničke intervencije koje ćemo realizirati 7. i 8. srpnja 2017. u gradu Splitu, prvenstveno unutar kompleksa Koteks Gripe, ali i na niz drugih točaka u gradu. Odabrani umjetnici koji će realizirati radove su Siniša Labrović i Gildo Bavčević te Mate Jurić (čiji će započeti rad biti realiziran u jesenskom segmentu projekta Motel Trogir).

Raspored događanja:

7.srpnja 2017. (petak) – IVICA & MARICA, performativna šetnja gradom sa Sinišom Labrovićem, od sportsko-prodajnog centra Koteks do prodajnog centra Joker. Start je na Koteksu, podno Cukarina u 19 sati.

8.srpnja 2017. (subota) – BALANS BIJELE, performans Gilda Bavčevića od 17h te od 19 sati izvedba kolektivne akcije na Koteksu, u suradnji s Gildom Bavčevićem. Pozivaju se građani na sudjelovanje!

+

8. srpnja 2017. (subota)- predstavljanje novog broja časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS (Društvo arhitekata Novog Sada) s fokusom na modernizam i razgovor s arhitektom Aleksandrom Bedeom na Koteksu, na skalinama u 21.00 h

IVICA & MARICA, performativna šetnja gradom sa Sinišom Labrovićem / Fotografije Gorana Škofića*

Labrovic_Split_-7

Labrovic_Split_-9

Labrovic_Split_-12

Labrovic_Split_-23

Labrovic_Split_-24

Labrovic_Split_-28

Labrovic_Split_-33

Labrovic_Split_-34

Labrovic_Split_-36

Labrovic_Split_-38

Labrovic_Split_-40

Labrovic_Split_-41

Labrovic_Split_-42

Labrovic_Split_-43

Labrovic_Split_-44

Labrovic_Split_-45

Labrovic_Split_-55

Labrovic_Split_-59

Labrovic_Split_-60

Labrovic_Split_-61

Labrovic_Split_-62

BALANS BIJELE, performans Gilda Bavčevića/ Fotografije Saše Šimprage*

GIL2 (1)

GIL1

gil7

gil8 (1)

GIL3

gil55

gildo bavcevic_balans bijele

IMG_3480[1]

Više o performansima: http://pogledaj.to/art/umjetnost-afirmacije-urbanih-praznina/

+

predstavljanje novog broja časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS (Društvo arhitekata Novog Sada) s fokusom na modernizam i razgovor s arhitektom Aleksandrom Bedeom

bede1

bede2

…i studijski obilazak s Aleksandrom Bedeom

bede study visit 2

delamo na plus 35

URBANE PRAZNINE_RETHINKING THE VOID  je program udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze, vezan uz aktivnosti projekta Motel Trogir.

Projekt Motel Trogir u 2017. podržavaju Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova i Hrvatska banka za obnovu i razvitak – HBOR.

image
image
image

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s