Motel Trogir AIR*_ Julie Desprairies (FR) @ Koteks Gripe, Split

koteks_ januar

The first artist in MOTEL TROGIR residence in 2018 arrived to Split; Paris based choreographer Julie Desprairies started the first stage of her research at Koteks Gripe sports and shopping complex, hosted by Ivana Meštrov & Motel Trogir team. Julie stays in Split from January 6 to January 11th, 2018. More info about the artist:  http://www.compagniedesprairies.com/

HR

UMJETNIČKA REZIDENCIJA FRANCUSKE KOREOGRAFKINJE JULIE DESPRAIRIES

u sklopu projekta MOTEL TROGIR udruge Slobodne veze

6.-11.1.2018.

 

Plesač čita sa lijeva na desno. Odabire dva strukturalna repera: početni mu se nalazi s lijeve strane (kosi krov npr.), a krajnji s desne (ulična lampa npr.).

Stopala su mu usidrena na određenom mjestu. Točka gledišta je određena plesačevim fiksiranjem u prostoru. To ne isključuje kretanje nogu niti  kratke pokrete, ali u određenom perimetru oko mjesta uzemljenja obzirom da plesač mora fiksno držati svoje mjesto kako bi zadržao istu točku gledišta na vlastitu partituru. Dok se otvara pejzaž ispred njega, izvodi različite dijelove prizora, prednje ili krajnje, kako mu koji uđe u vidno polje. Brzina odvijanja plesne partiture ovisi o željenom trajanju (ubrzavat ćemo ili usporavati ritam pomicanja oko svoje osi u odnosu na vrijeme koje smo si dali za čitanje pejzaža). u: Julie Desprairies, Priručnik za uvježbavanje  urbanog plesača (poglavlje Identifikacija plesne partiture-čitanje pejzaža)

Od 6.-11. 1. 2018. u Splitu na umjetničkoj rezidenciji u sklopu projekta MOTEL TROGIR udruge Slobodne veze boravi francuska koreografkinja pariške adrese, Julie Desprairies.

Desprairies već gotovo dvije dekade realizira koreografske projekte in situ, a jedan od njezinih ranih mladenačkih radova C’est balneaire/Kupalica, urbana koreografija za gat sv. Nikole kod Lučke kapetanije, realiziran je upravo u Splitu u sklopu tada aktualnog međunarodnog ljetnog Festivala Grlimo se morem 2001. Julie Desprairies u Split se vraća u sklopu projekta Motel Trogir udruge Slobodne veze i otvara ovogodišnji ciklus rezidencija kojima je za cilj kroz umjetničke intervencije (re)evaluirati modernističko prostorno i arhitektonsko naslijeđe jadranske obale. Istraživački projekt i zagovaračka platforma zaštite modernističke baštine započeta još 2013. oko trogirskog motela Ivana Vitića  (http://moteltrogir.tumblr.com), nastavlja se od 2017. i kroz fokus na izuzetni splitski landmark, sportsko-prodajni kompleks KOTEKS GRIPE, ostvarenje arhitekata Slavena Rožića i Živorada Jankovića (1979.-1981).

vlcsnap-2018-01-09-12h16m31s70

Obzirom da rad Julie Desprairies od samih početaka uključuje interes za modernističku arhitekturu koju afirmira kroz svoje primijenjene koreografije realizirane u odnosu na određeni prostor, autorica je pozvana promisliti o prostoru Koteksa, kroz njegove arhitektonske, topografske karakteristike, ali i raznolike načine korištenja (od čvorišta grada i mjesta pješačkog trazita do i dalje važnog sportskog i rekreacijskog kompleksa za grad). ​

Autoričin uobičajeni princip rada se sastoji od više faza; koreografski rad na samom terenu, s profesionalnim plesačima ali i s korisnicima prostora, te arhivskog istraživanja društvenih i povijesnih aspekata produkcije i korištenja prostora, a u zadnje vrijeme autorica nerijetko surađuje i s renomiranim filmskim autorima koji njezin reinterpretiraju u formi filma.

Umjetnička rezidencija Julie Desprairies u Splitu je pilot projekt, koji će se, nadamo se, nastaviti, a uključuje dvije radionice sa plesačima  i građanima amaterima, kao i projekciju filmova koreografija za urbane okoliše Julie Desprairies u splitskom Kino klubu u sklopu MKC-a, u srijedu 10.1.2018.  u 18 sati.

Više o autorici možete pronaći na:  ​http://www.compagniedesprairies.com

Splitska rezidencija za Koteks, 2017.

Vizuali: Tonči Batalić Kranjčević © Compagnie des prairies

vlcsnap-2018-01-09-12h16m46s14

This research/Artist in Residence program is supported by the City of Split, City office for Culture, Arts & Old Town // Projekt (umjetničku rezidenciju) podržava Grad Split, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru.

Motel Trogir project 2018 is supported by Kultura Nova Foundation (Zaklada Kultura nova) & Minsitry of Culture, republic of Croatia.

Grad_Split_logo

MIN KULT LOGO EN

KN_ LOGO

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s