Curatorial Platform No.10_ Open Call

10. KUSTOSKA PLATFORMA

PERFORMATIVNE STUDIJE SLUČAJA-AKTUALNA STRUJANJA PERFORMANSA

 POZIV NA SUDJELOVANJE

 KP plakat b2 za web ZADNJI (1)

Kustoska platforma, program posvećen dodatnoj teorijskoj i praktičnoj edukaciji iz područja suvremene umjetnosti i Centar kulture na Peščenici KNAP pozivaju zainteresirane studente završnih godina društveno-humanističkih usmjerenja, profesionalne i polu-profesionalne izvedbene umjetnike (studente, performere, glumce, pjevače, plesače, cirkuske umjetnike), povjesničare umjetnosti, teoretičare, dramaturge, redatelje i sve ostale entuzijaste na sudjelovanje na radionicama i predavanjima u sklopu programa Performativne studije slučaja- aktualna strujanja performansa.

Rok za prijavu je 21. 04. 2018. Prijave trebaju sadržavati životopis i motivacijsko pismo, a šalju se na kustoska.platforma@gmail.com. Prijavljeni polaznici proći će kratak selekcijski proces.

Program traje:  25. 04 – 30. 05. 2018.

Sudjelovanje u programu je besplatno.

Performativne studije slučaja su diskurzivni, prezentacijsko/izvedbeni i edukacijski projekt  čiji je cilj razmotriti odnos performativnih praksi i kazališno-plesne forme,  kao i različitih vidova vizualnih umjetnosti i multimedije. Što je performans danas i postoji li uopće odgovor koji obuhvaća sve poetike, tendencije i osobne/društvene angažmane/aktivizme kojima performans pokušava odgovoriti na sve raslojeniju strukturu suvremenosti?

Ciklus radionica pružiti će polaznicama i polaznicima uvid u nekoliko aspekata performerske prakse, od osnovnih polazišta izvedbe performansa pod vodstvom mentora glumca i performera Borisa Kadina, preko aspekata kuriranja i pozicioniranja performansa u javni ili institucionalni prostor pod mentorstvom Ane Janevski, kustosice odjela za performans i medijsku umjetnost newyorške MoMA-e, unošenja osobnih i društveno-političkih poetika u koncepciju izvedbe pod vodstvom performera/vizualnih umjetnika Siniše Labrovića i Marijana Crtalića te vizualne umjetnice Dragane Sapanjoš, osvijestiti i moguće pristupe izvedbenoj praksi s glumcem i performerom Darkom Japeljom te vizualnom umjetnicom i profesoricom na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Sandrom Sterle, ali i steći uvid u moguće tehnike razigravanja i razrade izvedbe pod vodstvom plesnih umjetnika Saše Božića i Petre Hrašćanec.

Program uključuje još niz stručnih predavanja/predavanja-performansa koja će biti otvorena za javnost na teme prostora performansa/tijela, protesta/povijesti, performansa/okolnosti i uvjeta za rad u kulturi; Žarka Aleksića, Leonide Kovač, Nine Kurtele, Ang Gey Pin, Suzane Marjanić, Sergeja Pristaša, Slavena Tolja, Roka Vevara, Jasne Jasne Žmak, te izvedbe u završnoj noći Performing maratona, 30. svibnja, u kojoj će osim završnih produkcija polaznika Kustoske platforme sudjelovati Nicole Hewitt, Josip Pino Ivančić i Josipa Bubaš, a sam program završava Tribinom o festivalima i mrežama hrvatske performerske scene.

Radionice i predavanja će se održavati u prostorima Centra kulture na Peščenici, Ivanićgradska 41a, u popodnevnim i večernjim satima, te na različitim lokacijama diljem Zagreba. Program se odvija od 25. travnja do 30 svibnja, u terminima od tri dana tjedno (srijeda, četvrtak i petak).

Koncepcija i koordinacija projekta: Ivana Meštrov i Morana Foretić

Stručna suradnica: Josipa Bubaš

Organizacija projekta: Centar kulture na Peščenici i Udruga Slobodne veze

Suradnje:  Udruga IPAK-istraživački projekti i autorske koncepcije, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, GMK, UO Jagoda

Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

MIN KULT LOGO EN

Slikovni rezultat za grad zagreb gradski ured za kulturu logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s