Motel Trogir@ Heritage Days in Agadir, Morocco, April 27-28

agadir

Projekt Motel Trogir gostuje na Danima baštine u Maroku

Projekt Motel Trogir Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze gostuje na prvim Danima baštine u Agadiru u Maroku. Dani baštine (Les journées du patrimoine d’Agadir) održavaju se 27. i 28. travnja 2018. u organizaciji MAMMA-e (Mémoire des Architectes Modernes MArocains) koja je osnovana 2015. godine po uzoru na projekt Motel Trogir. Događanje je posvećeno modernističkoj baštini grada Agadira koji je bio srušen u potresu 1960. godine nakon čega je uslijedila značajna izgradnja u sklopu koje su nastala i iznimna arhitektonska ostvarenja nekih od najuglednijih modernih marokanskih arhitekata.

Gostovanje projekta Motel Trogir ostvaruje se u sklopu daljnje suradnje na izgradnji Mediteranske mreže modernizma, pokrenute 2015. godine od strane projekta Motel Trogir.

U sklopu dosadašnje suradnje projekta MOTEL TROGIR i MAMMA-e, 2016. godine održana je konferencija u Casablanci posvećena arhitektu Jean-Francoisu Zevacou i pokrenuta marokansko-hrvatska incijativa za imenovanje jedne od ulica po tom znamenitom marokanskom arhitektu povodom stote obljetnice njegova rođenja.

U suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu, 2015. godine započeo je ciklus predavanja u sklopu kojega je održano i predavanje arhitekta Imada Dahmanija o brutalističkoj arhitekturi Maroka.

U sklopu gostovanja održat će se i radni sastanak Mediteranske mreže modernizma u Casablanci.

agadir announcement

Projekt Motela Trogir započeo je 2013. godine kao građanska kampanja za očuvanje motelske zgrade istaknutog arhitekta Ivana Vitića sagrađene 1965. godine u Trogiru. Od tada se projekt razvio kao platforma posvećena istraživanju, kritičkoj (re)evauluaciji i afirmiranju modernističke arhitektonske baštine Hrvatske i šire.

drummers finissage

sasa natasa _ presentation_ zevaco post

Nataša Bodrožić & Saša Šimpraga in Agadir

audience

zevaco chair and MT

Projekt Motel Trogir u 2018. godini podržavaju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture RH.

MIN KULT LOGO EN  KN_ LOGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s