To each collapse of proofs, the poet responds by a salvo of the future- poetry gathering at the Port of Split

dalmacijavino taraca_ viktor popovic

Photo: Viktor Popović, October 2018

 

“NA SLOM SVIH DOKAZA, PJESNIK ODGOVARA SALVOM BUDUĆNOSTI”  (René Char)

<DALMACIJAVINO  – spomenik modernosti i traumatična točka Splita>

poetski skup_ nedjelja 30.12. u 12h/podne- Gradska luka, Split- nasuprot ulaza u zgradu i Katalinića brig

Zgrada “Dalmacijavina” arhitekta Stanka Fabrisa u splitskoj luci postala je trajno zaštićena kao kulturno dobro RH 2017. godine. Ovaj danas zapušteni objekt prepoznalo je Ministarstvo kulture kao reprezentativni primjer modernističke industrijske arhitekture. Zgrada je izgrađena 1959. godine, a s modifikacijama uvjetovanim povećanjem prizvodnje gradnja je trajala sve do 1973.

U sklopu stručno vođenih tura za građane projekta ”Motel Trogir”, u listopadu ove godine organiziran je obilazak zgrade koja je značajno devastirana od trenutka kad je napuštena.

Zgrada je u međuvremenu postala i posljednje utočište nekima od splitskih beskućnika.

“Dalmacijavino” je simbol poslijeratnog industrijskog razvoja grada i jedan od prepoznatljivih repera kad se gradu prilazi s mora, te sa svjetionikom (Katalinko) koji se uzdiže iznad nje čini smislenu cjelinu i važan dio identiteta (modernog) Splita.

Zgrada je također simbol radničkih borbi u doba nestajanja splitske industrije zadnjih nekoliko dekada. Radnici “Dalmacijavina” još uvijek sudskim putem pokušavaju naplatiti dugovanja od prodaje tvorničkih nekretnina. U vrijeme inicijalne borbe radnika Dalmacijavina, ali i niza drugih splitskih firmi u propadanju, oko 2012. godine nastala je i  Mreža solidarnosti –  inicijativa splitskih umjetnika, aktivista, anarhista, studenata i drugih oformljena s namjerom povezivanja različitih borbi koje su se tada odvijale u Splitu i okolici.

Slijedom navedenog, pozvali smo neke od njezinih aktera da akcijom na objektu zajednički promislimo putanju od vremena suradnje Mreže solidarnosti s radnicima do danas, kad je industrija ugašena, radnici i dalje obespravljeni, a “borba” svedena na očuvanje samog „kostura“, zgrade, kao strukturnog okvira kolektivnog sjećanja grada i ujedno njegove traumatične točke.

U nedjelju, 30.12. u podne, skupina splitskih pjesnika i umjetnika nastupit će na nekoliko lokacija u neposrednoj blizini zgrade „Dalmacijavina“, kratkim čitanjem poezije, označavajući mjesto modernosti i progresa, borbe, poraza, pokušaja i svršetaka. Događanje će završiti uz krovnu terasu Dalmacijavina koja je imala javni karakter te je i konzervatorskim elaboratom predviđeno da s nekom novom namjenom i dalje ostane prostor dostupan javnosti.

Poeziju će čitati: Antej Jelenić, James Meetze, Marijana Pađen.

Organizacija: Antej Jelenić (član Mreže solidarnosti) i projekt Motel Trogir.

1- poetry at the port of split

2- james

3- marijana

5- antej

6- citanja katalinica brig

7- citanja

8- na slom_ grupna

9- na slom svih dokaza

Fotografije: Kristina Vrdoljak

Projekt Motel Trogir u 2018. podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.

MIN KULT LOGO EN  KN_ LOGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s