A Record of Landscape without Prehistory. Film Screening in Krvavica

doplgenger_film

PROJEKCIJA FILMA « SNIMAK PEJZAŽA BEZ PRAPOVIJESTI » UMJETNIČKOG DVOJCA DOPLGENGER (Isidora Ilić, Boško Prostran) I UMJETNIČKE INTERVENCIJE U PROCESU

Mjesto : Krvavica (kod Makarske), zgrada Dječjeg pomorskog lječilišta+ Fast food Bepo

Vrijeme : 14.08. od 19h

Organizacija : Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse/ Motel Trogir i Inicijativa za očuvanje Dječjeg lječilišta u Krvavici (Udruga Kačić, Platforma 9,81, lokalni umjetnici i umjetnice, stanovnici Krvavice i Makarskog primorja)

 

Početkom lipnja ove godine uputili smo pismo Vladi RH, Ministarstvu državne imovine, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu kulture kojim predlažemo da se Dječje pomorsko lječilište u Krvavici, remek-djelo moderne arhitekture arh. Rikarda Marasovića i Dječje selo kod Promajne zadrže u javnom (državnom) vlasništvu, obnove i ponovo aktiviraju kao sastavni i važni dio javnozdravstvene infrastrukture Republike Hrvatske. Činilo nam se važno reagirati u trenutku kada država prodaje nekadašnje ustanove za liječenje i oporavak od respiratornih bolesti, u kontekstu aktualne pandemije i neizvjesne jeseni. U samo par objava na društvenim mrežama, prikupili smo više od 500 potpisa, veliki dio upravo iz okolice Krvavice/ Makarske, koje smo simbolički priložili našem pismu državnim institucijama. Inicijativu su podržali građani različitih profila i zanimanja, iz svih dijelova Hrvatske, od roditelja djece s posebnim potrebama do liječnika, arhitekata, kulturnih ili turističkih radnika.

Iako je inicijativa izazvala velik interes u javnosti i izvan Hrvatske, odgovore od nadležnih državnih institucija još uvijek nismo dobili. Stoga su tri udruge koje su pokrenule ovu kampanju, uz brojne druge sudionike, prvenstveno stanovnike/ce i umjetnike/ce iz Krvavice te Makarskog primorja, odlučile nastaviti s aktivnostima u fizičkom prostoru. Zato se u petak, 14. kolovoza od 19h okupljamo u Krvavici, pred zgradom Dječjeg lječilišta kako bismo oživjeli prostor razgledavanjem umjetničkih intervencija u procesu pod nazivom “Nestajanje/Disappearing”, te projekcijom filma beogradskog dua Doplgenger, produciranog u okviru rezidencijalnog programa Udruge Slobodne veze, upravo u Krvavici.

U sklopu događanja, odvija se i dio  participativnog projekta “Arhiviranje Dječjeg lječilišta u Krvavici i Dječjeg sela kod Promajne” kojeg provodi Udruga Kačić. U sklopu projekta prikupljaju se stare fotografije i razglednice objekata dok su bili u funkciji, materijali iz privatnih arhiva te se provodi oralna historija/razgovori s bivšim zaposlenicma, korisnicima objekata i lokalnim stanovništvom. Svi koji žele sudjelovati u projektu na način da podijele svoje uspomene i sjećanja, mogu se javiti na e-mail: udrugakacic@gmail.com, putem Facebook stranice Udruge Kačić ili porazgovarati s nama kod Dječjeg lječilišta u Krvavici 14.8. od 18 do 20 sati. Fotografije, razglednice i drugi arhivski materijali će biti fotografirani na licu mjesta te odmah vraćeni vlasnicima.

Program :

18-20h Prikupljanje arhivskih materijala i razgovor s lokalnim stanovnicima

19h- razgledanje umjetničkih intervencija u nastajanju, pod nazivom Nestajanje/Disappearing u Dječjem lječilištu

21h-projekcija filma SNIMAK PEJZAŽA BEZ PREDISTORIJE dua Doplgenger (14’ 22″/2020).

Processed with VSCO with a6 preset

Doplgenger Artist Duo in Krvavica, study visit, 2017

O filmu i autorima:

Eksperimentalni film umjetničkog dua Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran) svojevrsna je vizualna i poetska intervencija koja namjerno zaobilazi visoko reprezentacijske kodove recentnog umjetničkog i dokumentarističkog bilježenja devastiranih arhitektonskih objekata jugoslavenskog modernizma. Vizualno, film se sastoji od dva kadra, pogleda na hodnik, rampu u Dječjem lječilištu i komadić mora, iz gornjeg rakursa, s kata, gdje su smještene ruinirane dječje sobe.

Gradeći cirkularni narativ u epistolarnoj formi, u priču nas uvodi ženski glas. Jesenski boravak na moru ispunjen je prikrivenom tenzijom i slutnjom. Sjećanja i subjektivni doživljaji mjesta žene koja piše prijateljici smjenjuju se s faktičkim opisima Makarske rivijere. Vrijeme se lomi kako se priča dalje odvija, njegove odrednice mijenjaju se nestabilnošću riječi koje ga opisuju. Film rastače (linearnost) vremena, ali I značenja, uništavajući strukturu govornog jezika, ali i materijalnost samog filma.

Doplgenger je umjetnički duo kojeg čine Isidora Ilić i Boško Prostran. Bave se odnosom između umjetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Radovi su im predstavljeni na brojnim samostalnim i grupnim izložbama kao i na filmskim/video festivalima u zemlji i inozemstvu. Dobitnici su niza nagrada.

*Zahvala/ Mjesto projekcije: Fast food Bepo, Krvavica*

krvavica GB

udruga kacic_ petra

razgledanje

marija ivankovic foto

krvavica 1

krvavica_

projekcija kod bepa

predstavljanje_krvavica

projekcija_ doplgenger

Udruga Slobodne veze organizator je filmske projekcije. Udruga Kačić organizator je prikupljanja arhivske građe. Umjetničke intervencije rezultat su lokalnih aktera i spontanih inicijativa građana.

Molimo sve posjetitelje da se i dalje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i uputa, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Projekt Motel Trogir u 2020. podržavaju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Kn logo   1200px-Ministry_of_Culture_(Croatia)_Logo.svg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s