Skori istek preventivne zaštite za Hotel Maestral u Brelima_ otvoreno pismo Ministarstvu kulture i medija RH

Hotel Maestral, Brela

Zagreb, 7. listopada 2020.

Predmet: Isticanje preventivne zaštite za Hotel Maestral u Brelima i neodržavanje sjednica nadležnog Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH

Poštovani/a,

polovinom studenoga ove godine ističe preventivna zaštita za Hotel Maestral (Bluesun Hotel Maestral) u Brelima. Prijedlog trajne zaštite za predmetni objekt izrađen je pri nadležnom Konzervatorskom odjelu u Splitu te je pravovremeno upućen u proceduru i upisan u postupke u novoj bazi Registra kulturnih dobara RH. No, odluke do danas nema, preventivna zaštita isteći će 17. studenoga 2020., a nadležno Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture o slučaju nije ni odlučivalo budući da već duže vrijeme sjednica Stručnog povjerenstva nije održana.

S obzirom na vrlo skoro isticanje preventivne zaštite Hotela Maestral, zanima nas kada će se održati sjednica Stručnog povjerenstva i zašto se sjednice ne održavaju? (U uvjetima pandemije, online sastanci nisu problem, a čak i samo vaše Ministarstvo u javnim natječajima potiče upravo takav vid djelovanja.)

Pritom, želimo vas podsjetiti na slučaj Kuće Matulja u Brodarici koja je 2016. godine srušena upravo u pravnom vakuumu između preventivne i trajne zaštite. Taj je slučaj trebao poslužiti za korigiranje procedura kako bi se slične situacije u budućnosti izbjegle. Ostaje nam nepoznato da li je to u četiri godine i učinjeno?

Kulturna dobra čija preventivna zaštita ističe, a o trajnoj zaštiti nije donijeta mjerodavna i pravodobna odluka, nepotrebno se nalaze u potencijalnoj opasnosti od devastacija ili rušenja. U tome smislu opravdano je postaviti pitanje odgovornosti nadležnih tijela za normalno funkcioniranje sustava, odnosno brige za kulturnu baštinu Republike Hrvatske.

Podsjećamo i da je valorizacija temeljno načelo konzervatorske struke i procesa zaštite kulturnih dobara koja su stručne javne službe dužne štititi, pa nas zanima zbog čega mjerodavno Ministarstvo de facto zaustavlja taj proces neodržavanjem sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra?

S obzirom na hitnost situacije oko Hotela Maestral, čije je vrijednosti prepoznala i međunarodna stručna javnost, molimo odgovore na postavljena pitanja kako bi o tome mogli informirati stručnu i širu kulturnu javnost.

Na vašem ljubaznom odgovoru unaprijed zahvaljujemo.

S poštovanjem,

Za projekt Motel Trogir:

Nataša Bodrožić

Lidija Butković Mićin

Saša Šimpraga

NAPOMENA: pismo je upućeno na niz adresa:

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture
Davor Trupković, pomoćnik ministrice

Miroslav Mikšić, tajnik pomoćnika ministrice

Višnja Bralić, glavna konzervatorica

Tomislav Petrinec, glavni konzervator

Zoran Wiewegh, glavni konzervator

Mirna Sabljak, načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine

Damir Čibarić, voditelj Službe za nepokretnu kulturnu baštinu

Bruno Diklić, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s