ČIOVO: ARHEOLOŠKA TURA S LUJANOM PARAMAN

Foto: Darko Veršić

ČIOVO: ARHEOLOŠKA TURA S LUJANOM PARAMAN

Srijeda 29.12. 2021. u 13h
Početak ture/ sastanak: Most hrvatskih branitelja (novi most, čiovska strana)
Kraj ture: Čiovski (stari) most
Trajanje: cca 2 sata

Na samom kraju godine, zadnja stručno vođena tura u okviru projekta Motel Trogir 2021., vodi nas u Trogir, gdje ćemo u suradnji s arheologinjom i kustosicom Lujanom Paraman prošetati dijelom otoka Čiovo s naglaskom na manje poznate ili nepoznate priče iz najstarije prošlosti mjesta.

Čiovo, srednjedalmatinski otok spojen s kopnom dvama pokretnim mostovima, jedan je od gušće naseljenih jadranskih otoka, poznat po trogirskom brodogradilištu, vikendicama, ljetnim prometnim gužvama, prekomjernoj izgradnji i devastaciji prostora, što se direktno odražava na kvalitetu života Čiovljana. O njegovoj se prošlosti, izvan stručnih krugova (te onih lokalnih entuzijasta), relativno malo zna. Kako kažu izvori, romanski naziv za otok (Bavo, Bo(v)a, Bua, Bubus) vjerojatno je ilirskoga podrijetla, u značenju zmija. Slavenski naziv Čiovo znatno je kasnijeg postanka, a dovodi se u vezu s istočnom čiovskom (slatinskom) puntom, u antičkom razdoblju poznatom kao Caput Iovis (latinski: Glava/Rt Jupitera), mjesto štovanja Jupitera.
Dok intenzivnije naseljavanje počinje tek izgradnjom mosta u 13. stoljeću i početkom formiranja trogirskog (čiovskog) predgrađa, otok je kroz cijelu trogirsku (pra)povijest bio i ostao značajan strateški i ekonomski resurs, o čijoj važnosti ponajbolje govore detaljne odredbe komunalnog statuta usmjerene na kontrolu i zaštitu njegovih ekonomski iskoristivih resursa (pašnjaci, šume, poljoprivredne površine, kamenolomi, solane, ribnjaci…).

Ostatci gradinskih utvrda i nadgrobnih spomenika (gomila) svjedoče o naseljenosti i korištenju otočnih resursa već u kasnoj prapovijesti, dok u antičkom razdoblju na otoku postoji nekoliko gospodarsko-ladanjskih imanja od kojih neka ostaju u funkciji i u bizantskom i srednjovjekovnom razdoblju, kada na otoku borave redovnici i pustinjaci, ali i leprozni bolesnici i “drugi okuženi”. Izgradnjom prvog mosta u 13. stoljeću, počinje formiranje trogirskog predgrađa, a potom i ostalih naselja na otoku koja poznajemo danas, posebno od sredine 15. stoljeća kada započinju mletačko-turski ratovi i česti upadi Osmanlija na trogirski teritorij…

Ova tura, prvenstveno namjenjena lokalnom stanovništvu, obuhvaća obilazak brda Gradina s nalazištima- brončanodobnom gomilom te brončanodobnom i kasnoantičkom utvrdom, zatim kasnosrednjovjekovnog samostana sv. Ante na Dridu te na kraju (pra)povijesne utvrde/straže na Balanu.
Uz nove poglede na Trogirski kanal, Malo polje i Trogir te zaljev Saldun, pričat ćemo o nešto slabije poznatoj (pra)povijesti Trogira te značaju i razvoju Čiova u razdoblju prije nastanka čiovskog predgrađa, s osvrtom na kasnoantičko i ranosrednjovjekovno razdoblje te tradiciju pustinjaštva na otoku. Polazak je s Mosta hrvatskih branitelja, a kraj ture kod (starog) Čiovskog mosta. Tura će trajati otprilike 2-2,5 sata pa se potencijalnim šetačima savjetuje da obuku udobne cipele.

Planirana ruta, 29.12.2021.

Realizacija i stručno vodstvo: Lujana Paraman
Inicijativa/organizacija: Nataša Bodrožić/ Motel Trogir

Projekt Motel Trogir u 2021. podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s