OBILAZAK TVORNICE CEMEX HRVATSKA d.d. U SOLINU

Fotografija: Cemex d.d. Hrvatska

NOVA TURA ZA GRAĐANE U ORGANIZACIJI PROJEKTA MOTEL TROGIR:


OBILAZAK TVORNICE CEMEX HRVATSKA d.d. I DVIJU FRESAKA SLIKARA VJEKOSLAVA PARAĆA I JOKE KNEŽEVIĆA U SOLINU

Datumi: 7. lipnja i 9. lipnja 2022. u 11h (dva termina) uz obavezne prijave putem maila> slobodne.veze@gmail.com

Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse/ projekt Motel Trogir u suradnji s tvrtkom Cemex Hrvatska dd organizira posjet tvornici cementa u Solinu, 7. lipnja (utorak) i 9. lipnja (četvrtak) u 11 sati. Vodstvo će biti organizirano u dva navedena termina (dvije grupe po pet posjetitelja), radi ograničenog pristupa tvornici, odnosno arhivskoj građi koju ćemo ovom prilikom vidjeti te se upoznati s poviješću tvornice. Poseban naglasak i vrlo važan segment ove ture jest posjet dvjema zidnim slikama autora Vjekoslava Paraća i Joke Kneževića koje se nalaze u krugu tvornice (i koje su u studenom 2016. uvrštene u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao preventivno zaštićeno kulturno dobro RH).

Freske „Solinska karavana uz Kozjak“ i „Prvi solinski odred na Dinari“ nastale su 1957. godine, kada su se dvojica umjetnika odazvala pozivu Uprave tadašnjeg “Dalmacijacementa”, a slikane su u tehnici fresco-secco, identičnih dimenzija, kako navode službeni izvori. Restaurirane su oko 1970. godine, kada je na njih nanesen zaštitni lak, a zbog tamnjenja laka boje su prigušene i prevladavaju smeđi tonovi. Zidne slike nalaze se u prostorima nekadašnje upravne zgrade “Dalmacijacementa”, u krugu tvornice koja je u doba nastanka djela nosila ime “Prvoborac”, odnosno današnje zgrade pogona u Svetome Kaju.

Joko Knežević: Prvi solinski odred na Dinari (fragment)/ Fotografija: NB/ Motel Trogir

Povijest tvornice i freske će nam predstaviti Sanja Mužić, koordinatorica za arhivu Cemexa kojoj ovom prilikom zahvaljujemo na entuzijazmu i suradnji.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, prijave se primaju isključivo putem maila slobodne.veze@gmail.com do 6.lipnja u 12 sati.

Arhivska fotografija, ljubaznošću Sanje Mužić, Arhiv Cemexa

Literatura koja nam je bila važan izvor za ovu turu (za sve koje zanima tema)> Dujmo Žižić: POVIJEST INDUSTRIJE CEMENTA U DALMACIJI. 150 godina suživota, Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split, 2015.

Pogled na tvornicu Cemex s istoka
Posjet Cemexu, prva grupa, 7.6.2022.
Željesnička pruga Split- Zagreb koja prolazi naseljem Sv. Kajo, Solin
Naselje Sv. Kajo
Druga grupa u posjeti Cemexu, 9.6.2022.
Sanja Mužić predstavlja rad na arhivi Cemexa
Joko Knežević: Prvi solinski odred na Dinari, 1957.
Vjekoslav Parać: Solinska karavana uz Kozjak 1942.-1944., 1957.

Posjet tvornici Cemex dio je aktivnosti projekta Motel Trogir 2022. koji podržavaju Zakada Kultura nova i Ministarstvo kulture i medija RH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s