Slučaj “Hotel Maestral”. Dopis Povjereniku za informiranje

Bluesun Hotel Maestral, Brela. Foto: ljubaznošću Zorana Stamenova

Povjerenik za informiranje
Trg žrtava fašizma 3, Zagreb

PREDMET: IGNORIRANJE ZAHTJEVA ZA OČITOVANJEM OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA RH O SLUČAJU ISTEKA PREVENTIVNE ZAŠTITE BLUESUN HOTELA MAESTRAL U BRELIMA TE O NEODRŽAVANJU SJEDNICA STRUČNOG POVJERENSTVA ZA UTVRĐIVANJE SVOJSTVA KULTURNOG DOBRA

Poštovani,

ovim putem bismo zatražili pokretanje postupka iz područja Vaših ovlasti u vezi Zahtjeva za očitovanjem Ministarstva kulture i medija RH o slučaju isteka preventivne zaštite Bluesun Hotela Maestral u Brelima, a posebno o neodržavanju sjednica stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra. Na dva zahtjeva koje je uputila Udruga za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze, u ime niza stručnih organizacija i institucija, Ministarstvo nije odgovorilo. Prvi dopis smo uputili 7.10.2020., a zatim ga ponovili 31.3.2021. uslijed promijenjenih okolnosti. Dakle, Ministarstvo je u dva navrata propustilo ispuniti svoju zakonsku obvezu iz Zakona o pravu na pristup informacijama koji nam kao građanima daje pravo pristupa informacijama od javnog značaja, kao što su predmetne informacije.

Održavanje sjednica stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra jedan je od mehanizama kojim se osigurava pravovremeno odlučivanje o tome što će dobiti status trajno zaštićenog kulturnog dobra RH. Čini se da je pitanje zaštite Hotela Maestral zaustavilo sazivanje spomenutih sjednica općenito, o čemu javnost ima pravo na informaciju jer se radi o aktivnostima iz redovitog djelokruga Ministarstva kulture i medija RH. Budući da je do studenog 2020. bio preventivno zaštićen kao kulturno dobro, Hotel Maestral je izgubio zaštitu upravo zbog neodržavanja spomenutih sjednica. S obzirom da postoji realna opasnost da zauvijek izgubimo jedan od najoglednijih primjeraka modernističke arhitekture, molimo žurnu reakciju.

Za sve dodatne informacije i dokumente, stojimo Vam na raspolaganju.

Za udrugu Slobodne veze/ projekt Motel Trogir
Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Saša Šimpraga

U Zagrebu 14.svibnja 2021.

Leave a comment