Housing Construction in Socialism_ Rijeka City Tour

NAJAVA PRVE OVOSEZONSKE ŠETNJE PROJEKTA MOTEL TROGIR STANOGRADNJA U SOCIJALIZMU: NASELJE TURNIĆRijeka, četvrtak, 23. ožujka 2017. u 13 30 sati, ZTC (parking kod glavnog ulaza) Voditelica: Lidija Butković MićinMasovna, društvena stanogradnja...

NAJAVA PRVE OVOSEZONSKE ŠETNJE PROJEKTA MOTEL TROGIR
STANOGRADNJA U SOCIJALIZMU: NASELJE TURNIĆ
Rijeka, četvrtak, 23. ožujka 2017. u 13 30 sati, ZTC (parking kod glavnog ulaza)
Voditeljica: Lidija Butković Mićin

Masovna, društvena stanogradnja najizrazitiji je oblik urbanizacije u socijalističkom razdoblju. Podizanje stambenih kapaciteta bio je odgovor na ekonomsku migraciju stanovništva, ali i rezultat načelnog društvenog stava da rješavanje stambenog pitanja građana treba biti potpomognuto i posredovano državnom stambenom politikom. Kao industrijski snažno središte SR Hrvatske i najvažnija jugoslavenska luka, Rijeka je više nego udvostručila broj svojih žitelja te povećala teritorij planskom organizacijom stambenih naselja.

Naselje Turnić jedno je od najzanimljivijih zbog svoje etapne izgradnje i različitosti primijenjenih stambenih tipologija, od prvih eksperimenata sa montažnim sustavima kasnih 50-ih godina do uhodane, industrijalizirane proizvodnje stambenih jedinica 60-ih i 70-ih godina. Vođenom šetnjom upoznat će se prostorna i arhitektonska povijest naselja, odnosno stratifikacija stambene izgradnje od međuratnih radničkih naselja, preko prvih poratnih višestambenih objekata i „koncentričnih“ gradilišta 50-ih i 60-ih, sve do stambenih tornjeva na Čandekovoj ulici iz kasnih 70-ih koji su slovili za najviše u tadašnjoj SFR Jugoslaviji.

Predviđeno trajanje šetnje je oko sat i pol. 

Šetnja je organizirana u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir. 

Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze.

Projekt Motel Trogir u 2017. godini podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.

image
image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s