Book promotion@ Future Architecture: Publishing Acts III / Rijeka

arhitektonske migracije- foto book

Društvo arhitekata Rijeka (DAR) / Rijeka Architects Association, Ivana Dežmana 2/A

Srijeda /Wednesday, 29/05 @19h

Pozivamo Vas na događaj koji DAR organizira u suradnji sa Društvom arhitekata Istre (DAI SAI), Delta lab (Sveučilište u Rijeci), programski pravac Slatko i slano • Sweet & Salt (Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kao dio programa, Future Architecture: Publishing Acts III / Rijeka

PEJZAŽI POTROŠAČKE KULTURE U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI, u srijedu 29.5.2019., u 19:00 sati, u prostorima Društva arhitekata Rijeka.

Pridružite nam se na predstavljanju publikacije „Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji“ koje će se održati u srijedu, 29. svibnja 2019. s početkom u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Rijeka na adresi Dežmanova 2a.

Knjiga „Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji“ fokusira se na sportsko-trgovački centar Koteks Gripe u Splitu, no i na ostale srodne arhitektonske komplekse izgrađene u Sarajevu, Novom Sadu i Prištini od kraja ’60-ih do ranih ’80-ih godina. Poput prethodnog izdanja, i ovo je također rezultat proširenja početnog aktivističkog interesa, odnosno afirmiranja činjenice da znanstvena valorizacija čini početak smislenog javnog i stručnog dijaloga oko očuvanja recentne arhitektonske baštine. Iza ovog izdanja stoji projekt Motel Trogir koji je proizašao iz građanske kampanje za zaštitu Vitićevih jadranskih motela pokrenute 2013. Struktura knjige se sastoji od uvoda u kojem se objašnjavaju osnovna polazišta projekta Motel Trogir i dosadašnjeg rada autora, donosi se pismo Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu s prijedlogom zaštite kompleksa Koteks Gripe iz 2016. te još tri zasebne cjeline ili poglavlja. Publikacija je ujedno i prvi uopće značajniji, nipošto cjeloviti, pogled na arhitektonsko stvaralaštvo Živorada Jankovića koji ide u red izuzetnih, ali u još uvijek manje isticanih, a time i istraženih jugoslavenskih arhitekata.

Publikaciju će predstaviti urednici: Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Saša Šimpraga.

Projekt Motel Trogir u 2019. podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zaklada Kultura nova.

Leave a comment