DVA SAKRALNA OBJEKTA ARHITEKTA ANTE ROŽIĆA U PODGORI- TURA ZA GRAĐANE

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Podgora. Arhitekt: Ante Rožić, 1964., arhivska fotografija

Tura za građane 

Dva sakralna objekta arhitekta Ante Rožića u Općini Podgora

U subotu, 24. srpnja, održat će se stručno vođena tura za građane pod nazivom ”Dva sakralna objekta arhitekta Ante Rožića u Općini Podgora”.

Tura počinje u 18 sati okupljanjem ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Podgori. Predviđeno trajanje ture je oko sat i pol, a sudjelovanje je besplatno. Za građane iz Splita bit će organiziran besplatan prijevoz. Polazak kombija iz Splita je u 16.30h, a prijave se primaju isključivo putem maila: slobodne.veze@gmail.com

O TURI:

Razorni potresi koji su pogodili Makarsko primorje 1962. godine, s epicentrom kod Drašnica, od kojih su najsnažniji iznosili 5,9 i 6,2 stupnja po Richteru, oštetili su i srušili između ostalog i brojne crkve i kapele na ovom području. Izgradnja Jadranske magistrale 1964. / 1965. godine, te preseljenje stanovništva iz porušenih podbiokovskih zaselaka bliže moru, zahtijevala je ne samo obnovu srušenih i oštećenih sakralnih objekata već i izgradnju novih, bliže mjestu novog stanovanja uz obalu. Arhitekt Ante Rožić tih godina je angažiran na izgradnji župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Podgori (1964. – 1968.), župne crkve Bezgrešnog začeća u Drašnicama (1971. – 1976.), župne crkve sv. Nikole Tavelića u Tučepima (1978.) i kasnije uređenja šimatorija župne crkve u Igranima. 

Ovom turom bit će obuhvaćena dva sakralna objekta nagrađivanog arhitekta Ante Rožića izgrađena 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća na području Općine Podgora. Riječ je o župnim crkvama u Podgori i Drašnicama, koje predstavljaju izniman doprinos modernističkoj sakralnoj arhitekturi na ovim prostorima. 

Župna crkva Bezgrešnog začeća u Drašnicama. Arhitekt: Ante Rožić (1971. – 1976.) Foto: Antonia Vodanović

Obilazak organizira udruga Slobodne veze / projekt Motel Trogir u suradnji s Udrugom za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja ”Kačić” iz Podgore. Voditeljice ture su povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović (predsjednica Udruge Kačić) i arhitektica Petra Radić (Udruga Kačić).

Kako je prethodno rečeno, za građane iz Splita bit će organiziran besplatan prijevoz kombijem. Za rezervaciju mjesta i detalje o polasku potrebno se najaviti na e-mail slobodne.veze@gmail.com. Broj mjesta je ograničen. Za lokalne sudionike prijevoz od Podgore do Drašnica je u vlastitom aranžmanu.

Projekt Motel Trogir u 2021. podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s