PREDSTAVLJANJE KNJIGE ‘MODERNA ARHITEKTURA TROGIRA’ U TROGIRU

PREDSTAVLJANJE KNJIGE ‘MODERNA ARHITEKTURA TROGIRA’ U TROGIRU

U četvrtak, 9. lipnja 2022. u 18h, u dvorištu Kneževe palače u Trogiru održat će se promocija knjige ‘Moderna arhitektura Trogira‘. Riječ je o proširenom, tiskanom izdanju publikacije koja prati istoimenu izložbu iz 2015. održanu u Muzeju grada Trogira te prvi puta donosi cjelovitiji pogled na razvoj grada u doba velikih modernizacijskih zahvata druge polovine 20. stoljeća. Knjigu će predstaviti autorica, povjesničarka umjetnosti Lidija Butković Mićin te predstavnice suizdavača, dr.sc Danka Radić iz Udruge za zaštitu kulturnih dobara Trogira RADOVAN i Nataša Bodrožić, iz Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze. Publikacija je prvo objavljena kao elektronsko izdanje 2019., a zatim je i otisnuta početkom 2021., ali se zbog recentne pandemije tek sada predstavlja javnosti (uživo).

O KNJIZI:

Lidija Butković Mićin: 

Istraživanje moderne arhitekture Trogira, naročito razdoblja intenzivne izgradnje od 1945. do 1990. godine, nametnulo nam se kao logičan nastavak uspješno provedene kampanje za zaštitu Vitićevih jadranskih motela u sklopu projekta Motel Trogir. Vitićevo ostvarenje smo željeli kontekstualizirati unutar cjelokupne arhitektonske produkcije trogirskog područja poslijeratnih desetljeća, što nas je odvelo u dosta opsežan posao mapiranja i katalogiziranja realizacija brojnih arhitekata, dio kojih je dosad bio potpuno neobrađen. Rezultat istraživanja je bila izložba u Muzeju grada Trogira u jesen 2015. godine na pripremi koje mi je suradnica bila Diana Magdić, uz podršku Saše Šimprage i Nataše Bodrožić, dakle, cijelog Motel Trogir tima. Prikupljena građa bila je sistematizirana prema namjeni objekata – pokriveno je bilo polje društvene stanogradnje, odgojno-obrazovne zgrade, prostori za javnu upravu, kulturu, sport, zabavu, trgovinu, zdravstvo, turizam, a posebno je tematiziran prostorni razvoj brodogradilišta, interpolacije u povijesnoj jezgri te promjene koje je Trogiru donio dovršetak Jadranske magistrale i podizanje turističkih kapaciteta i prometne infrastrukture. Na izložbi su bile prezentirane i vikend-kuće splitskog arhitekta Frane Gotovca suradnjom s dr. sc. Vesnom Perković Jović. Cjeline izložbenih panoa su pretočene u poglavlja objavljene knjige koja je, zapravo, katalog izložbe koji tada nismo bili u mogućnosti realizirati. Publikaciju, kao i sve materijale na izložbi, grafički je oblikovao Nikola Križanac.

Link na intervju s Lidijom Butković Mićin> https://vizkultura.hr/pionirsko-istrazivanje-modernog-trogira/

Tamara Bjažić Klarin:

(…) Na dotad slabo istraženom terenu s oskudnim referencijama, Butković Mićin čita tragove u prostoru; podastire nam faze i dinamiku, odnosno urbanistički razvoj Trogira, od goleti do uglavnom neplanskom izgradnjom gusto premreženog prostora. Također pruža tipološku analizu ostvarenog korpusa socijalističke arhitekture te njegova ishodišta – važnih modernizacijskih procesa prve polovine dvadesetog stoljeća, među kojima su i elektrifikacija i gradnja zgrada društvenog standarda poput zgrada suda i osnovne škole. Korpus socijalističke arhitekture sagledan je kroz modernističku diobu grada na funkcionalne zone – privredne objekte među kojima su glavni generator razvoja Trogira brodogradilište i turizam, javne i komercijalne objekte i, dakako, društvenu stanogradnju, pri čemu se opetovano ukazuje na njihov gospodarski i društveni okvir. Strukturom knjige Butković Mićin na izvjestan je način varirala u domaćim stručnim krugovima recentno čest izdavački format – arhitektonski vodič. Pritom akteri nisu najizvrsnija arhitektonska ostvarenja, već njihov opozit. (…)

/ časopis Kvartal xviii-3|4-2021

Link na tekst Tamare Bjažić Klarin “Arhitektura svakodnevice kao legitimna istraživačka tema”> https://hrcak.srce.hr/file/397818

Predstavljanje knjige Moderna arhitektura Trogira u Gradskoj vijećnici

Projekt Motel Trogir u 2022. podržavaju Zaklada Kultura nova I Ministarstvo kulture i medija RH.

Leave a comment